Έντονα προβλήματα σε σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης

Έντονα προβλήματα σε σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 5161/26.01.2010

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

 

Με πολλά και σημαντικά προβλήματα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στα περισσότερα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης. Το εντονότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, είναι το ζήτημα της σχολικής στέγης, καθώς εκατοντάδες μαθητές αναγκάζονται να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε σχολικά συγκροτήματα, τα οποία δεν πληρούν τις κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας.

Η κατάσταση είναι τραγική και άκρως επικίνδυνη. Κοντέινερ που χρησιμοποιούνται ως αίθουσες, τάξεις που μοιάζουν περισσότερο με κλουβιά και χωρίζονται μεταξύ τους με γυψοσανίδες, μαθήματα σε υπόγεια, είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την κατάσταση σε σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης.

Ακόμη και το φαινόμενο της διπλοβάρδιας, για το οποίο δόθηκαν αγώνες από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και συλλόγους παραμένει σε αρκετά σχολεία και δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως. Το ανησυχητικό σε αυτή την κατάσταση είναι, ότι ενώ έχει προχωρήσει η ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και είναι ετοιμοπαράδοτα, η έλλειψη χρηματοδοτήσεων εμποδίζει την παράδοση των νέων διδακτηρίων στο μαθητικό κοινό και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την επίλυση των προβλημάτων σχολικής στέγης που υπάρχουν στο νομό Θεσσαλονίκης;

- Εξετάζει το Υπουργείο τη δυνατότητα γενναίας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του σημαντικού έργου ανέγερσης σχολείων η Νομαρχία, λύνοντας με τον τρόπο αυτό το έντονο πρόβλημα σχολικής στέγης στο νομό μας;

Απάντηση Υπουργείου